ZAKLAMPEN WEBLOG

In deze weblog behandelen wij zaken zoals vragen van kanten, technische achtergronden en nieuwtjes over zaklampen.

Zoeken in deze blog

maandag 31 augustus 2009

18650 Lithium-Ion accu, een ideale accu voor zaklampen


De 18650 Lithium-Ion accu is ideaal voor het gebruik in zaklampen.

Het is een oplaadbare accu die in sommige zaklampen 2 niet oplaadbare CR123A Lithium batterijen kan vervangen.

Er zijn ook zaklampen zoals de Lumapower MVP die uitsluitend op een 18650 accu werken.

Doorgaans worden deze accu's buiten de zaklamp opgeladen en heeft u dus een speciale lader nodig.

Met een 18650 Lithium-Ion accu bespaart u flink op batterijen en profiteert u ook in veel gevallen van een langere brandduur.


Protected 18650 Lithium-Ion accu's

Met protected wordt aangegeven dat de batterij voorzien is van een printplaatje met elektronica die voorkomt dat de batterij te ver ontladen kan worden (werkt niet tegen zelfontlading, zie verderop in dit artikel). Verder voorkomt de elektronica dat de batterij overladen wordt en dat de batterij schade oploopt door kortsluiting.
De 18650 Lithium-Ion accus die op http://www.knivesandtools.com/ verkocht worden zijn altijd van dit protected type.
Gebruik nooit unprotected accu's in zaklampen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.


Afmeting

18650 staat voor 18mm dik, 65mm lang en rond. Dit is echter de afmeting van de basis cel. Door het printplaatje is een protected 18650 accu meestal ca. 68mm lang en door de extra folie en draad langs de batterij is hij ca. 18,8 mm dik.


In welke zaklampen kan een 18650 Lithium-Ion accu gebruikt worden?

Een 18650 Lithium-Ion accu kan alleen in zaklampen gebruikt worden die ontworpen zijn voor gebruik met dit type accu en kan zeker niet in alle zaklampen gebruikt worden.
Een 18650 accu is ongeveer 2x zo lang als een CR123A batterij maar is iets dikker. Daarnaast levert een 18650 accu een spanning van 3,7 volt terwijl 2 CR123A batterijen samen een spanning van 6 volt leveren.
Veel LED-zaklampen zijn voorzien van een elektronisch circuit dat moeiteloos om kan gaan met verschillende spanningen.

Zaklampen die geschikt zijn voor het gebruik met 18650 accu's:
- Fenix TK11 en Fenix TK11 R2
- Fenix TA21
- NiteCore DartTort
- LumaPower MRV
- Lumapower MVP
- EagleTac M2XC4

Zaklampen die niet met werken met de 18650 accu kunnen vaak worden voorzien van Lithium-Ion CR123A accu's of oplaadbare penlite-batterijen.

Zelfontlading: Optijd bijladen
Lithium-Ion accu’s lopen langzaam leeg (dit duurt ca. 1 jaar). Als de batterij te ver leeg loopt beschadigt deze en kan hij zelfs defect raken. Let daarom op het volgende:


Als u de accu’s een tijd niet gebruikt zorg dan dat ze opgeladen zijn en laad ze minimaal 1x per jaar volledig op.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is het bij Lithium-Ion accu's niet schadelijk om ze vaak bij te laden. Dit is een misverstand dat nog uit de tijd van de NiCd-batterijen stamt. Bij deze batterijen was dat wel schadelijk.
N.B.: De elektronica in de batterij beschermt deze tegen te ver ontladen tijdens gebruik in bijvoorbeeld een zaklamp. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u de batterij door gebruik te ver ontlaadt.

Voltage
De aanduiding op Lithium-Ion batterijen is 3,7 Volt. Dit is het nominale voltage. Een volledig opgeladen batterij heeft echter in onbelaste toestand een spanning van ca. 4,17 Volt. Dit is geen defect.

Merken

Er zijn meerdere aanbieders van 18650 batterijen en  in het verleden hebben wij verschillende merken verkocht, zoals AW, XTar en Ultrafire.
Lange tijd hebben we vanwege de prima prijs- kwaliteitverhouding en omdat ze goed leverbaar waren, Xtar batterijen geleverd, tot dat de maatvoering van de batterij niet meer constant was waardoor er problemen ontstonden met een aantal zaklampen en laders.
Momenteel leveren we daarom sinds eind 2009 weer Ultrafire 18650 batterijen. Wij geven 2 jaar garantie op deze batterijen.


Links

Informatie over Lithium-Ion op wikipedia (engels)

http://www.knivesandtools.com/

Frans Wiersma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten