ZAKLAMPEN WEBLOG

In deze weblog behandelen wij zaken zoals vragen van kanten, technische achtergronden en nieuwtjes over zaklampen.

Zoeken in deze blog

vrijdag 28 augustus 2009

Lumen, Lux of Candle Power

De lichtopbrengst van zaklampen wordt tegenwoordig bijna altijd aangeduid in Lumen. Soms worden echter ook de eenheden Candle Power of Lux gebruikt.

Omrekenen is NIET MOGELIJK, punt

Dat zou namelijk net zo iets zijn als iemand zijn leeftijd naar zijn gewicht omrekenen. Twee verschillende zaken dus.

Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die een lichtbron (zaklamp) uitstraalt terwijl Candle Power en Lux iets zeggen over de felheid van een lamp op het felste punt.


Terug naar Lumen

Lumen is een maat voor de hoeveelheid licht die geproduceert wordt.
Twee zaklampen kunnen het zelfde aantal lumen aan licht leveren maar toch kan de ene zaklamp extreem veel verder schijnen dan de andere.
Dat heeft te maken met hoe de zaklamp het licht bundelt. Is het een hele brede bundel dan zal het licht niet ver komen en is het een hele smalle bundel dan zal het licht juist wel heel ver komen.

Een zaklamp is dus altijd een compromis. Om dit te doorbreken zijn er zaklampen met een verstelbare lichtbundel op de markt. Let echter op: De kwaliteit van de lichtbundel in de brede stand is vaak dusdanig slecht (Bij Maglite bijvoorbeeld) dat de lamp alleen in de gebundelde stand tot zijn recht komt.

Lumen Leugens

Het nadeel van het opgeven van de lichtopbrengst in lumen is dat een heel dure meetopstelling noodzakelijk is om het te controleren en toch veel mensen er blindelings op af gaan.
Reden voor veel fabrikanten om een oneerlijke opgave van het aantal lumen te doen. Eigenlijk zoals vroeger het geval was (en nog steeds) met het aantal PKs dat een auto levert.

Bij Inova kwam ik een tekst tegen in de volgende trend 'uses a 100 lumen LED'. Dat zal zeker waar zijn, maar dat betekent dus heel duidelijk niet dat de LED ook tot 100 lumen wordt 'aangestuurd'. De elektronika achter de LED bepaalt namelijk hoe veel licht er geproduceert wordt. Zoiets als een auto met een 300 PK motor die voorzien is van een blokje onder het gaspedaal.

Verder geven veel merken de berekende Lumens op die de LED levert. Men weet bijvoorbeeld dat men een LED met 0,3 A aanstuurt en de berekening leert dan dat daar bijvoorbeeld 100 lumen lichtopbrengst bij hoort. Echter, de reflector en het glas zullen een deel van het licht absorberen. Houd maar eens een stuk glas in de zon en je zult zien dat het ogenschijnlijk heldere glas een behoorlijke schaduw produceert.
Trek er dus maar rustig 15 tot 20% van af.

Tot slot zijn er fabrikanten die de term 'torch lumens' gebruiken ('zaklamp' lumen dus). Hiermee bedoelt men dat het het aantal lumens is dat echt uit de zaklamp komt.


Wat moet je hier nu mee?

Ten eerste: kijk nooit op een paar lumen meer of minder. Bijvoorbeeld 200 of 220 lumen.
Dat is een verschil van 10% wat inhoudt dat bij gelijke bundeling de 220 lumen zaklamp 5% verder schijnt.(de lichtsterkte neemt namelijk kwadratisch af bij grotere afstand.)
Grote verschillen zeggen natuurlijk wel iets over de prestaties van een zaklamp. Van een 630 lumen Fenix TK40 mag u wel degelijk verwachten dat hij aanzienlijk meer licht geeft dan een Fenix TK11 met 220 lumen.

Ten tweede: Kijk in de produktomschrijving naar beschijving van de bundel (breed of smal) en lees de ervaring van gebruikers (te vinden als reviews op http://www.knivesandtools.com/)
http://www.knivesandtools.com/

Frans Wiersma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten