ZAKLAMPEN WEBLOG

In deze weblog behandelen wij zaken zoals vragen van kanten, technische achtergronden en nieuwtjes over zaklampen.

Zoeken in deze blog

vrijdag 28 augustus 2009

Wat is een LED?

Een LED is een elektronisch component dat licht uitstraalt. LED is een afkorting van Light Emitting Diode.

De afbeelding hiernaast toont een 3-Watt Cree 7090 XR-E Led die vaak in zaklampen wordt gebruikt. De lens van kunsthars is ca. 5mm groot. Daaronder zit de diode die het licht produceert. De lens zorgt voor een goede spreiding van het licht. Voor het bundelen is een reflector nodig.
Hoog rendement en bijna overwoestbaar

Een groot verschil met een gloeilamp is dat een LED warmte als bijproduct produceert terwijl een gloeilamp letterlijk gloeiend heet moet worden om licht te kunnen geven.


Hierdoor is het rendement van een LED veel hoger dan dat van een gloeilamp en is de levensduur bovendien veel langer. Bovendien is een LED zeer schokbestendig en letterlijk bijna onverwoestbaar.
Gaat een LED-zaklamp kapot dan zal het zelden aan de LED liggen.Elektronika nodig voor aansturing

Een LED kan doorgaans niet zomaar op een batterij worden aangesloten. Om te voorkomen dat er te veel stroom door de LED gaat vloeien (en deze te heet wordt / verbrandt) is er wat elektronika nodig.
Bij de betere LED-zaklampen is dit een elektronisch circuit dat zonder al te veel energieverlies de stroom sterkte (en dus de lichtopbrengst) regelt. Vaak in combinatie met functies zoals dimmen en knipperstanden.

Goedkope LED-lampen hebben vaak een weerstand in plaats van een elektronisch regelcircuit. Deze lampen geven vaak veel licht als de batterijen nieuw zijn en gaan daarna snel minder licht geven.


Warmteproductie

Het is een groot misverstand dat LEDs geen warmte produceren. De krachtige 3-Watt LEDs zoals de Cree 7090 XR-E hebben momenteel bij een energoeverbuik van 3 Watt een rendement van zo'n 17%. De rest van de energie wordt omgezet in warmte.
Ter vergelijking: Een Xenon gloeilampje heeft een rendement van ca. 5%.
Aangezien een LED niet te warm mag worden is het belangrijk dat de warmte goed wordt afgevoerd. Warmteafvoer is dan ook een essentieel onderdeel bij het ontwerp van krachtige LED-zaklampen. Doorgaans wordt de LED op een aluminium Heat Sink gemonteerd (zie afbeelding) die vervolgens weer goed contact heeft met de (tevens aluminium) body van de zaklamp.


Links

Cree website (LED-fabrikant)
Philips Lumileds (Luxeon) website (LED-fabrikant)
Seoul Semicondutors (LED-fabrikant)
LED-zaklampen op knivesandtools.com

Fenix Website (fabrikant van LED-zaklampen)

http://www.knivesandtools.com/

Frans Wiersma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten